Dary lesa - recenze z pohledu sólohraní


Citrusy se již dlouhou dobu drží jako moje nejoblíbenější mini sólovka, takže na poslední díl trilogie jsem se velmi těšila. Dostály Dary lesa kvalit předchozího titulu série?

Počet hráčů: 1

Věk: 8+

Příprava: půl minuty

Sólohra: 10 minut

Ve hře Dary lesa budete sbírat v lese ostružiny, kaštany a houby a to opět pomocí překrývání karet a ukládání kostek na ně. 

Komponenty

V malé vysouvací krabičce najdete stejně jako u Citrusů 18 karet (z jedné strany jsou opět recepty), 15 kostek a dřevěné zvířátko, tentokrát myš. Komponenty jsou opravdu kvalitní a hezky barevné. V pravidlech jsem narazila na dva překlepy, ale není to nic, co by narušilo porozumění.

Ukázka karet receptů

Překvapilo mě, že karty mají jiný rozměr, než u předchozích dvou titulů trilogie. Pokud patříte mezi obalovače jako já, budete potřebovat ne klasické zelené obaly, ale oranžové Chimera Standard. Na bgg se ke změně rozměru karet vyjadřuje autor hry, že se pro zúžení rozhodli proto, aby lépe seděla políčka na sebe při překrývaní karet (jednotlivé oblasti by teď měly být přesně čtvercové). 

Z pohledu sólohraní

Dary lesa jsou hrou čistě pro jednoho hráče (v krabičce sice najdete i variantu pravidel pro více hráčů, je však nutné, aby každý měl svoji kopii hry).

Stejně jako tomu bylo u Citrusů, můžete hrát buď základní hru na body a překonávání svého skóre, nebo variantu s recepty, která přidává do každé partie speciální podmínky pro bodování a výhru/prohru v závislosti na cílovém skóre. 



V krabičce je 18 karet, z nichž v jedné partii použijete vždy polovinu (při hře s recepty ze zbývajících devíti karet vyložíte dvě jako recepty). 


Na začátku hry vyložíte jednu kartu na stůl jako základ lesa a doberete si dvě karty do ruky. Z nich vždy jednu přiložíte a doberete si novou. Snažíte se karty překládat přes již vyložené tak, abyste překrývali oblasti se stejným podrostem. 

Čím víckrát se vám podaří konkrétní oblast překrýt, tím více bodů získáte (ne podle počtu kusů ovoce na kartě jako tomu bylo u Citrusů). V tomto se autor navrací k principu ze hry Orchard: při prvním přeložení nastavíte kostku na 1 bod, při druhém na 3, při třetím na 6, při čtvrtém na 10, navíc zde nově kostky obsahují i možnost pátého překrytí za 15 bodů, které tak můžete získat víckrát a ne jen jednou za hru jako v Citrusech pomocí trakaře.

Oproti předchozím hrám, kde jste byli limitováni dvěma žetony červíků nebo jedné veverky, můžete v Darech lesa častěji překrýt oblast i jiným druhem podrostu. Nebude to ovšem zadarmo, každé takové překrytí vás bude stát dva body. Přímo na kostkách najdete symbol myši s -2, kostku s tímto symbolem musíte na oblast položit, pokud jste překryli oblast s jiným typem podrostu. Zároveň si tím však samozřejmě ubíráte kostku, kterou byste jinde mohli body získat (kostek každé barvy, tedy druhu plodů, je opět 5). Musíte si tak dobře rozmyslet, kdy se vám dané uložení karty vyplatí. 


Kromě myší na kostkách najdete ve hře i jeden dřevěný žeton myšáka. Ten má dvě funkce. Jeho speciální schopností je jednou za hru zastrašit myš z kostky. Umožní vám tak znovu překrýt i oblast, na které leží kostka s myší, což normálně není dovoleno. Musíte na ni však poté žeton myšáka položit, na konci hry za něj odečtete od svého skóre 5 bodů. Druhá možnost, jak myšáka v lese využít, je použít ho místo kostky myši v barvě, kterou potřebujete položit, ale už ji nemáte ve své zásobě. Pokud ho ale tímto způsobem dostanete do lesa, již nemůžete využít jeho speciální schopnost.


Ve hře tentokrát nejsou mýtiny, které znáte z Citrusů, místo nich zde najdete půlené oblasti. Tedy oblasti, které se mohou počítat jako jeden ze dvou druhů podrostu na nich zobrazených, ale nerostou na nich plody. Pokud je půlená oblast navrchu, nepokládáte na ni novou kostku/ nezvyšujete její hodnotu. Pokud je alespoň jedna polovina podrostu shodná, kostku s nezměněnou hodnotou na ni položíte. Na rozdíl od kostek, které vám zůstaly na konci hry na mýtinách a nepřinesly žádné body, kostky na půlených oblastech se normálně bodují, jen se odečítá jeden bod.

Na konci hry sečtete body ze všech kostek v lese, odečtete jeden bod za každou kostku na půlené oblasti, dva body za každou myš a pět bodů za myšáka, pokud je v lese. Výsledek porovnáte s tabulkou. Při hře s recepty musíte pro výhru přesáhnout cílové skóre (součet dvou čísel z levého horního rohu karet receptů).

Závěrem

Dary lesa jsou výbornou 9 kartovou mini hrou pro 1 hráče, navazující na předchozí díly série - Orchard (který v češtině nevyšel) a Citrusy. Hra je velmi rychlá (do 10 minut máte odehráno a určitě nezůstane u jedné partie) a nezabere moc místa ani v batohu, ani na stole, takže je možné si ji zahrát opravdu kdykoliv a kdekoliv.

Hra funguje na stejném principu překrývání karet a ukládání kostek jako předchozí tituly, zároveň přináší změny, díky kterým je nutné nad tahy přemýšlet zase trochu jiným způsobem, a mozkové závity tak rozhodně zahálet nebudou.

Díky variantě s recepty je možné do hry opět přidat podmínku výhry/prohry, což mi vyhovuje, a je tím značně zvýšena znovuhratelnost hry. Zároveň mě ale baví i základní verze bez receptů.

Jediné, co by mohlo někomu vadit, je (stejně jako u předchozích titulů série) poněkud obtížnější manipulace s kostkami ve chvíli, kdy jich máte již několik uložených na kartě. Musíte je zvednout, změnit hodnotu a správně uložit na přikládané kartě zpět.

Pokud máte rádi Citrusy, rozhodně doporučuji vaší pozornosti i Dary lesa.

U mě zůstane ve sbírce celá trilogie a Dary lesa se budou pravděpodobně dle nálady a ročního období střídat s Citrusy na pozici nejoblíbenější sólo mini hry.

 

Za poskytnutí hry na recenzi velmi děkuji vydavatelství Tlama Games.

 

 

Dary lesa (Forage)

Autor: Mark Tuck

Ilustrátor: Mark Tuck

Vydavatel: Tlama Games, Side Room Games

Čeština: ano, lokalizace

Komentáře