Mých TOP 9 her vydaných v češtině v roce 2023


Opět pozdě ale přece, jsem tu s článkem věnovaným top hrám, které vyšly vloni v češtině. Pokud vás některé ze zmiňovaných titulů minuly, určitě stojí za vyzkoušení.

Zelená planeta

Pro mě hra roku 2023, která se zároveň dostala i do mých nejoblíbenějších her celkově. Výborný engine building s hromadou karet a přírodní tematikou, více o hře jsem psala tady. Velká škoda, že se u českého publika nechytla natolik, aby se Mindok mohl pustit do lokalizace chystaného rozšíření.

Pokojovky

Stejně jako moje oblíbená Kaskádie a Pelíšek i Pokojovky obsahují naprosto perfektní sérii sólo scénářů, pro mě ideálně řešené sólo u takovýchto abstraktních her. Pokojovky se od předchozích titulů série liší tím, že zde neskládáte šestiúhelníkové dílky, ale karty. Karty s nádhernými ilustracemi pokojových rostlin od Beth Sobel. Více o hře jsem psala zde

Medobraní

Po dlouhých peripetiích s (ne)komunikací původního vydavatele se povedlo Mindoku přinést na trh v češtině můj oblíbený Honey Buzz. Krásně vypadající hra kombinující abstraktní skládání dílků s workerplacementem a spouštěním řetězů akcí.  Více o hře jsem psala tady (na fotkách je má anglická edice z doby před českým vydáním).

Hostina pro Ódina

Komplexní titul Uweho Rosenberga s vikingskou tematikou. Zajímavým způsobem kombinuje workerplacement a skládání tetrisových dílků. Hra je v zahraničí hodně oceňována i v sólo módu, přesto jsem se bála, že mě nebude tolik bavit vzhledem k tomu, že se jedná o překonávání svého skóre. Obavy se naštěstí nepotvrdily, narozdíl např. od Caverny, která mě v sólu tolik nebavila, Hostina pro Ódina mě bavila moc a těším se, až si zas zahraji. V sólu zde využíváte dvě barvy workerů, kdy v každém kole máte k dispozici jednu z nich. Pracovníci právě použité barvy zůstávají na herním plánu a v dalším kole blokují dané akce. Není tedy možné dvakrát po sobě využít stejné akční políčko. Možností, co dělat, je tu opravdu hodně, takže se pokaždé můžete zkusit zaměřit na jinou strategii. Doufám, že nedávné náznaky Tlama Games ohledně možnosti vydat rožšíření Norové, které je mnohými považováno za must have rozšíření, se potvrdí a dočkáme se ho také v češtině.

Velkoměsto

První malinká karetka od Button Shy Games, která se dočkala české lokalizace, a to díky REXhrám. Kooperativní hra o budování města, velmi oblíbená v sólu (popravdě pro mě sólo hra, toto mě opravdu neláká hrát ve více hráčích). Česká verze dokonce přímo v krabičce obsahuje hned několik mini rozšíření. Více o hře jsem psala tady.

Příští stanice Londýn

Moc příjemná zakreslovačka, ve které budete kreslit barevnými pastelkami linky londýnského metra. Sólo je o překonávání svého skóre, ale jako oddychovka ke kafíčku funguje fajn. 

Legendy Dávnozemě 

Velká fantasy hra kombinující workerplacement, engine building a area control. V češtině jsme se jí dočkali díky Fox in the Box. Sólo funguje hezky, je řešené pomocí automy. Mám trochu problém častěji dostávat na stůl veliké krabice, ale těším se, až si ji zas zahraju. Jak je vidět na fotce, neodolala jsem deluxe rozšíření, obsahující miniatury monster a dřevěné žetony zdrojů.

Spící bohové

Kampaňová kooperativní příběhová hra Ryana Laukata, ve které se s posádkou lodi Mantikora ocitnete v tajemném Moři ztracenců. Ve hře vždy musí být všech osm členů posádky, takže v sólu se musíte o všechny postarat sami. Není to ale problém, akorát hra zabírá docela dost místa na stole a určitě to chce si vyhradit dost času, kdy nebude nutné ji sklízet. Prošla jsem si jednou celou kampaň a hraní mě moc bavilo. Kampaň je nastavená tak, aby byla opakovaně hratelná, spoustu věcí nestihnete objevit napoprvé a můžete si tak užít kompletní průchod kampaní několikrát.

Expedice

Hra Jameyho Stegmaiera ze světa Scythe, která je ale herně velmi odlišná a pro hru jednoho hráče vhodnější. Sólo funguje výborně díky vynikající automě od Automa Factory. Víc o hře jsem psala tady. K Expedicím vyšlo nedávno rozšíření Gears of Corruption, které se bohužel v češtině zatím neplánuje.

A ještě jako bonus na závěr: TOP 3 rozšíření

Ztracený ostrov Arnak: Po stopách Expedice

Naprosto vynikající rozšíření přidávající do Arnaku kampaň a dva nové velitele. Pro sólohraní must have. Víc v recenzi tady.

Vinohrad: Toskánsko

Skvělé rozšíření pro další z mých oblíbených her - Vinohrad Sólo hra je s rozšířením delší, ale zase poskytuje více strategických možností. Moc doporučuji. Více o rozšíření tady.

Na křídlech: Hnízdem v Asii

V sólu (nebo ve 2) samostatně hratelné rozšíření přináší do hry Na křídlech nový duet mód a asijské ptactvo. Více jsem psala tady.

Komentáře