Co všechno vlastně jde hrát sólo?


Začínáte se sólohraním a kladete si tuto otázku? Nebo si chcete rozšířit obzory o další tipy pro hraní sólo?  Pak je tu právě pro vás tento článek.

Čistě sólo hry – hry designované přímo pro jednoho hráče

Když jsem začínala hrát sólo, žádné čistě sólo hry na našem trhu nebyly. Je úžasné, jak se za posledních pár let sólohraní rozšířilo i u nás natolik, že se čeští vydavatelé odhodlali nám přinášet lokalizované verze sólovek. V roce 2021 vyšlo jako první sólo vlaštovka Nebe v plamenech. Později přišly Citrusy, Vzdor!, Comanchería, Maximální warp, Pátek, nebo novinka Čarodějnice! A další se chystají, např. Poslední holka, která už je za rohem, nebo 20 strong, na které právě skončila kampaň na Gamefoundu. Další tipy na hry pouze pro jednoho hráče najdete např. v mém starším článku tady.

Kooperativní hry

Většina kooperativních her (pokud ve hře hráči nemají skryté informace nebo nejde o hru se zrádcem) lze hrát sólo. Buď za 2 a více postav (Gloomhaven: Lví Chřtán, Spící bohové, Ohrožení), nebo je možné hrát i tzv. „true solo“, tedy opravdu jen za jednoho (Duchové ostrova, Příšeří, Tainted Grail, Konec Věků, Marvel Champions, nebo Pán Prstenů - Putování po Středozemi i karetní hra). Některé hry jsou také spíše sólo s možností hrát kooperativně ve více hráčích, jako např. velko série (Velkoměsto, Velkostatek, Velkopark) a nebo Mini Rogue.

Sólo módy kompetitivních her pro více hráčů 

Jsou řešeny různými způsoby:

1. hraní na body a překonávání svého předchozího skóre (tzv. Beat Your Own Score, zkráceně BYOS), jako např. u her Kartografové, Railroad Ink, Příští stanice Londýn, Městečka na dlani, Útulná doupata, Krajina zvířat, Horníci impéria

2. hra obsahuje automatického protihráče (tzv. Automa, Bot, AI), který je řízen například pomocí balíčku karet nebo tabulky, získává body a můžete ho porazit (nebo on vás)

Naprosto perfektní jsou podle mého názoru automy od Automa Factory, např. pro hry Vinohrad, Na křídlech, Včelín, Na křídlech draků, Expedice, Gaia Project, Tapestry, nebo Scythe.

Výborné automy obdobně využívající balíčku karet mají také hry od Garphill Games, např. Architekti, Vikomti a Paladinové Západního království.

Populárním autorem sólo botů je Dávid Turczi (např. Impérium: Dějiny a Legendy, Tiletum, La Granja: Deluxe Master Set, Petrichor). Na mě některá jeho sóla jsou už příliš komplikovaná, kdy musím víc přemýšlet nad tahem protihráče než svým vlastním a to mi vadí. Ale spousta sólohráčů na jeho sólo módy nedá dopustit.

Další hezky řešené automatické protihráče mají např. Ztracený ostrov Arnak, Zelená Planeta, Divukraj, Legendy Dávnozemě, Na louce nebo Castles of Burgundy: Special Edition.

Někdy je také možné (nebo i nutné) zařadit více automatických protihráčů najednou (Duna Impérium, Root).

Automatické protihráče najdete i v některých abstraktních hrách, např. Project L, Sagrada nebo Ostrov koček, tady to ale za mě nefunguje až tak skvěle a osobně mám pro abstraktní hry nejradši série sólo výzev, viz dále.

3. kombinace překonávání svého skóre s podmínkou výhry/prohry - tou může být stanovené skóre, nebo nějaká jiná podmínka (Medobraní, Podmořská města, Archa Nova, Hostina pro Ódina) 

a/nebo sérií sólo výzev (Kaskádie, Pelíšek, Pokojovky, Divočina Severní Ameriky, Hadriánův val, Svět divů). Společně s hraním proti automě mě osobně vyhovuje nejvíce právě styl těchto sólo výzev/scénářů.

Sólo přidané rozšířením a neoficiální varianty 

Pokud máte oblíbenou hru pro 2 a více hráčů, nezoufejte a podívejte se, jestli jí sólo nepřidává rozšíření. Může to být čistě sólo rozšíření, nepřidávající nic jiného, než sólo hru (např. 7 divů světa duel, Řekni to květinou, Kostnice Sedlec, Nájezdníci ze severu, Concordia, Patchwork, Root, Terra Mystica), nebo obecné rozšíření, které mimo jiné přidává i sólo (Port Royal, Kočičí klub, Boží zboží, Glen More II: Chronicles).

Pokud neexistuje sólo rozšíření, je vysoce pravděpodobné, že najdete na bgg alespoň neoficiální fanouškovskou sólo variantu. Ne všechny jsou skvělé, ale spousta je jich opravdu povedených (Azul, Brass: Birmingham, Knarr, Res Arcana). Často se dokonce objeví výborná oficiální sólo varianta přímo od autorů hry dostupná ke stažení (Codex Naturalis, Akvárko). 

Speciální kategorie 

Aby byl přehled úplný, nemůžu nezmínit i další možnosti, přestože je osobně hraju jen okrajově (gamebooky, smartky, příběhové karetky, Mazescape) nebo vůbec (únikovky, detektivky, šifrovačky).

únikovky (Exit, Unlock, Únikovka)

detektivní mini hry (Sherlock, Detektivka do kapsy)

šifrovačky (Zápisník 29, Kniha rituálů)

Mazescape (Labyrint, Ariadna) - série prostorových hádanek s bludišti

gamebooky (O Norikovi, Alenčina noční můra v Říši divů, série Komiks v němž jsi hrdinou)

příběhové karetky (série Dobrodružné výpravy)

smart games (řada IQ, Drahokamy)

Komentáře