Pátek - recenze z pohledu sólohraní


Už dlouho jsem si tuto legendární sólovku Friedemanna Friese z roku 2011 chtěla vyzkoušet, vždycky jsem ale na našem trhu narazila jen na německou verzi hry. Teď se mi přání splnilo díky Tlama Games, kteří se rozhodli hře věřit natolik, že ji vydali v české lokalizaci. Stojí opravdu za pořízení? Nebo je hraní natolik frustrující (jak se často píše), že je lepší to rovnou vzdát? 

Počet hráčů: 1

Věk: 10+

Příprava: 2 minuty

Sólohra: 20-30 minut

Hra Pátek se volně inspiruje románem Robinson Crusoe od Daniela Defoa.

V roli Pátka se budete snažit naučit Robinsona základy přežití, aby nepodlehl některé z mnoha hrozeb, které na něj na ostrově číhají, a aby následně po poražení dvou pirátů úspěšně odplul z ostrova. Jedině tak budete mít zase pokoj a budete si moct dál spokojeně trávit čas na pustém ostrově. 

Komponenty

V malé krabičce vhodné i na cesty najdete 72 karet, 3 kartonové destičky a 22 dřevěných žetonů zdraví.

Ilustrace, jak je u her tohoto autora zvykem, nenadchnou, ale mně ani nijak nevadí.

Ukázka karet hrozeb/ zkušeností

Jediná nevýhoda, pro obalovače jako jsem já, je, že karty jsou velmi nestandardního rozměru a nesedí na ně žádné dostupné obaly. Rozměrově nejblíže jsou Paladin Vlad, které jsem také použila. I v těchto obalech karty trochu plavou (jak vidíte na fotkách), ale za mě lepší než nic. 

Z pohledu sólohraní

Pátek je karetní čistě sólová hra, v níž, jak už jsme si řekli, budete pomáhat Robinsonovi.

Vaším úkolem bude provést Robinsona třemi fázemi hrozeb (jejich hodnota postupně v jednotlivých fázích narůstá) a na závěr bojem proti dvou pirátským lodím. Pokud se vám podaří porazit i druhé piráty, vyhrajete hru. 

V každém kole se budete vypořádávat s jednou hrozbou. Vyložíte dvě karty hrozeb a vyberete si jednu, proti které budete bojovat. V první, zelené, fázi, jsou sice hrozby téměř neškodné, totéž se ale dá říct i o schopnostech Robinsona (váš počáteční balíček karet boje nestojí za nic). Prohrávat tedy budete často i v úvodních bojích. Prohra je ovšem někdy žádoucí, protože vám umožní zbavit se slabých karet z vašeho balíčku, což rozhodně chcete. Musíte ale zároveň utratit žetony zdraví a nezískáte tak do balíčku kartu, proti které bojujete, jako v případě výhry (karty hrozeb jsou dvouhlavé a v případě výhry otočením karty získáte novou, silnější kartu boje – zkušeností - pro Robinsona). Rozhodování, kdy jít po výhře a kdy je výhodnější prohrát a zbavit se některých nechtěných karet, je ve hře klíčové.

Vždy ve chvíli, kdy dojdou karty v balíčku hrozeb, a jste nuceni zamíchat odhazovací hromádku, přejde hra do další fáze (ze zelené do žluté, ze žluté do červené a nakonec k boji s piráty). Kdykoliv vám dojdou karty v balíčku bojových karet Robinsona, musíte při míchání odhozených karet přidat jednu kartu stárnutí (která rozhodně nepřináší nic dobrého).

Ukázka karet stárnutí

Prohra může nastat třemi způsoby. Buď vám dojdou žetony zdraví (ve chvíli, kdy musíte nějaký zaplatit a žádný nemáte, prohráváte). Nebo při boji s pirátem nemáte dostatek bodů boje k jeho poražení. Případně může Robinson umřít stářím ve chvíli, kdy máte přimíchat další kartu stáří a už v balíčku žádná nezbývá (to se mi teda jako jediné ještě nestalo).

Ukázka karet pirátů (ve hře jich je deset, v každé partii použijete dvě)

Kromě bojové hodnoty (která může být i záporná) mají některé karty různé speciální efekty. Ty vám umožní například dobrat si další karty zdarma, nějakou kartu zničit nebo vyměnit, získat žeton zdraví apod. To všechno činí ze hry velmi zábavný hlavolam.

Na konci partie si můžete i spočítat body a snažit se tak nejen o výhru, ale i o stále lepší a lepší skóre.

Hra má čtyři úrovně obtížnosti, já si zatím pokojně vystačím s první. I tak se mi podařilo hru pokořit až na osmý pokus. Z deseti partií mám zatím dvě výhry. Musím přiznat, že když se po sedmi pokusech výhra stále jevila jako nedosažitelná, bylo to poměrně frustrující. Protože mě ale jinak hraní bavilo, řekla jsem si, že jí dám deset pokusů, a jsem ráda, že jsem to udělala. Teď, když vím, že jsem schopná piráty občas porazit, bude se dostávat na stůl určitě pravidelně. Protože ač je těžká, je to opravdu výborná sólovka.

Závěrem

Pátek je karetní hra čistě pro jednoho hráče využívající deck-building a trošku i pokoušení svého štěstí. Vizuálem zrovna neoslní, herně je ale skvěle vymyšlená.

Hra dokáže být někdy trochu (i víc) frustrující, nenechte se ale odradit, když se vám podaří najít strategii vedoucí k vítězství, je to skvělý pocit.

Pokud máte rádi deck-building a hledáte malou sólovku, kterou můžete vzít kamkoliv s sebou, určitě doporučuji k vyzkoušení. U mě si místo ve sbírce obhájila.

 

Za poskytnutí hry na recenzi velmi děkuji vydavatelství TLAMA Games.

 

Pátek (Friday)

Autor: Friedemann Friese

Ilustrátor: Marcel-André Casasola Merkle, Harald Lieske

Vydavatel: TLAMA Games, 2F-Spiele

Čeština: ano, lokalizace

 

Komentáře