Malé hry - tipy na cesty pro sólohráče vol. 2


Nastaly letní prázdniny a s nimi tradiční otázka, jaké malé sólo hry si letos přibalit na cesty. Spoustu tipů najdete v tomto starším článku, na který bych ráda navázala a přidala mnohé další, které se za ty dva roky objevily na mém stole. Uhodnete moje aktuálně nejoblíbenější tituly? 

Hry v následujícím seznamu jsou řazeny víceméně náhodně, tak jak jsem si vzpomínala, že jsem je v průběhu času hrála, ne podle oblíbenosti.

Velkoměsto

Mezi sólohráči velmi oblíbená mini hra  od Button Shy Games, kterou jste mohli u mě vidět už v anglické verzi (Sprawlopolis). Česká krabička, kterou vloni vydalo vydavatelství REXhry, obsahuje navíc hned několik rozšíření. Moji recenzi na hru najdete tady.

Citrusy

Moje stále nejoblíbenější čistě sólovka. Původně jsem měla print and play z bgg (najdete pod původním názvem Grove). Pak jsem si ale, když vyšlo, pořídila i české vydání hry od Tlama Games. Víc o hře jsem psala v době jejího oznámení tady.

Řekni to květinou

Moje oblíbená květinková mini hra od Elizabeth Hargrave, autorky Na křídlech, vyšla vloni česky od Mindoku. Sólo se dá hrát díky print and play rozšíření pro sólo hru, které jsem si vytiskla z PnP Arcade. Víc o hře v mé recenzi anglické verze (Tussie Mussie) zde. Česká má akorát jinou, ne tak pěknou krabičku. 

Kostnice Sedlec


Další mini hra od Button Shy Games, která vyšla vloni díky Mindoku v češtině. Stejně jako Řekni to květinou se dá hrát díky PnP sólo rozšíření i v jednom hráči. 

Voyages

Print and play roll-and-write hra, ke které vám stačí vytištěné mapy na zakreslování a 3 obyčejné kostky. Map je k dispozici hned pět různých a každá má trošku obměněná pravidla. Jedná se o opravdu zábavnou zakreslovačku, jejíhož autora můžete znát například díky jinému zakreslovacímu titulu, který vyšel v české lokalizace pod názvem Příští stanice Londýn. Po Voyages vyšly v sérii těchto PnP titulů vydavatelství Postmark Games ještě hry Aquamarine a Waypoints, obě opět obsahují hned několik map a já doufám, že se časem dostanu k tomu si je také vyzkoušet.

Kartografové: Hrdinové

Samostatně hratelné rozšíření jedné z mých oblíbených zakreslovaček Kartografové. Stejně jako původní krabice vyšli i Hrdinové v české lokalizaci od REXhry. Moji recenzi tohoto titulu najdete tady. Navíc vyšla ke hře ještě spousta nových map, z nichž tři jsem si nedávno pořídila a chystám se je v létě vyzkoušet.

Mini Rogue


Na krabici sice najdete údaj 1-2 hráči, většina lidí ale považuje tento minimalistický dungeon crawler za čistou sólovku. Vloni vyšla v češtině díky Albi a víc o hře se dozvíte v mé recenzi tady.

Railroad Ink: Bohatě Zelená edice

V minulém přehledu malých her jsem psala o modré edici Railroad Inku, novější zelená (vyšla předloni od Albi) ale nabízí přece jenom více. Pokud tedy patříte mezi fanoušky série, určitě vyzkoušejte. Víc o této edici hry v recenzi zde

Akvárko

Malá karetní hra českého autora Michala Peichla, která vyšla předloni od vydavatelství Albi. Původně sice od dvou hráčů, sám autor ale následně vymyslel zajímavý sólo mód, který pěkně funguje. Pravidla si můžete stáhnout na stránkách vydavatele a víc o hře jsem psala tady.

Prokletá stezka

Ve stejné době vyšla témuž autorovi i další malá karetní hra, tentokrát s temnou fantasy tématikou, Prokletá stezka, ke které též vymyslel sólový mód. U této hry bych ho ale doporučila pro naučení/vyzkoušení hry, k opakovanému hraní už bych uvítala spoluhráče. Co ale musím vyzdvihnout jsou nádherné ilustrace, které jsou stejně jako u Akvárka též dílem samotného autora hry.

Malé velké galaxie

Jedna z nejoblíbenějších malých velkých se dočkala předloni dlouho toužebně očekávaného dotisku, u čehož jsem nemohla chybět. Víc o hře zde v recenzi.

Circle the Wagons

Opět mini karetka od Button Shy Games, tentokrát ale (zatím?) bez české lokalizace. Zato s ilustracemi mé oblíbené Beth Sobel. Sólo se dá hrát opět díky PnP rozšíření pro sólo hru, které jsem si pořídila z PnP Arcade. Herně trochu připomíná Velkoměsto a spol. Také se zde přikládají a překrývají karty, tvoří území a plní úkoly na skórovacích kartách, nejedná se ale v základu o hru kooperativní nýbrž kompetetivní duelovku.

Mazescape: Ariadna

Vloni u Tlama Games vydaný zajímavý počin pro sólisty, co mají rádi různá bludiště. Vyzkoušela jsem, když se ke mně náhodou dostala, ale pro mě to úplně není (patřím k lidem, co jsou schopní se ztratit úplně kdekoliv, takže bloudění bludištěm...). Pokud by vás to bavilo, vyšel ještě další díl Mazescape: Labyrint.

Spire´s End Hildegard


 

Příběhová hra z Kickstarteru s vikingskou tématikou a velmi zajímavými ilustracemi, kterou jsem si zahrála vloni v létě. Jedná se v podstatě o takový gamebook v podobě karet. Líbilo se mi, že hlavní hrdinka je dívka a příběh byl poutavý a zároveň nebyl nijak brutální. Hra je v angličtině a bohužel se v Evropě špatně shání. Nedávno byl na Kickstarteru další díl s názvem Spire´s End: Rangitaki. Tam, co jsem ale viděla nějaká previews, už bude příběh drsnější a hru jsem nepodpořila (také proto, že přeci jen vychází hodně draho).

Azul Mini

Vloni vyšlé české vydání od Mindoku už bohužel nekoupíte, dá se ale sehnat anglická kopie, což vzhledem k tomu, že komponenty jsou jazykově nezávislé nijak nevadí. Pokud máte rádi Azul a chcete ho vzít s sebou na cesty, tohle je ideální vydání.  Jak hrát Azul v neoficiální (ale výborné) variantě sólo, jsem sepsala vloni v článku tady.

Příští stanice Londýn

Výborný flip-and-write titul, který jsem dnes už zmiňovala v souvislosti s jeho autorem Mathewem Dunstanem. V české lokalizaci vyšel vloni od vydavatelství Mindok a právě se dočkal dotisku. Zároveň se chystá ještě v průběhu léta novinka Příští stanice Paříž, na kterou už se také těším. V obou hrách budete zakreslovat linky metra (barevnými pastelkami) podle právě otočených karet a snažit se vše nakombinovat tak, aby vám vaše trasy vynesly co nejvíce bodů. Sólo mód funguje na principu překonávání svého skóre, u zakreslovaček mi to ale nijak nevadí.

Rolling Realms

Další zakreslovací titul, tentokrát s naprosto parádními velikými kostkami, od Stonemaier Games, který ale u nás nevyšel.  Sólo se dá hrát buď klasickou hru na překonávání svého skóre nebo tzv. Mini golf, který je sérií sólo výzev a vždy vám určí karty, které máte použít, skóre, kterého musíte dosáhnout, případně další podmínky. Moc pěkná hra, na které mě mrzí akorát nutnost zakreslovat mazací fixou, ale to je můj osobní problém, který s hrami tohoto typu mám (prostě preferuji tužku nebo pastelky). 

Vítejte na Měsíci

Také moc pěkná zakreslovačka, kterou vloni na náš trh přinesly REXhry a já jsem si vyzkoušela kopii vypůjčenou z Městské knihovny. Líbilo se mi i původní Vítejte ve svém vysněném domově, tady ale máte v podobně velké krabičce mnohem víc obsahu. Celkem hra obsahuje 8 různých scénářů (zakreslovacích listů) a každý z nich se hraje jinak (obsahuje dodatečná pravidla k jednotlivým akcím a zapisování čísel). A navíc zde najdete ještě možnost zahrát si hru jako kampaň. Já jsem vyzkoušela první dva scénáře a hraní jsem si moc užila. Sólo je zde také řešené lépe než v původní hře, hrajete proti automatickému protihráči a máte dokonce na výběr z 8 úrovní obtížnosti. Já jsem hrála první scénář proti Margaret (úroveň 3) a druhý proti Franklinovi (úroveň 4) a oba se mi podařilo vyhrát. Jenom zase to zakreslování fixem...

Papírové doupě

Fantasy zakreslovačka, ve které procházíte podzemím a bojujete s bossy, od Tlama Games, na kterou jsem se původně velmi těšila, ale pak mě zas až tak nenadchla. Své příznivce mezi sólohráči ale má. Vloni k ní vyšlo též rozšíření, které jsem nezkoušela.  

Ostrov dinosaurů: Hoď a kroť

Chcete si navrhnout vlastní dinosauří park? Díky této roll-and-write hře klidně můžete. Víc v recenzi tady

Imperial Settlers: Roll & Write

Zajímavé převedení hry Settlers: Zrod impéria do zakreslovací podoby. Pro sólohraní ideální, protože obsahuje celý blok 48 speciálních listů pro sólo hru, kde každý je jiný a sólo tak má skvělou znovuhratelnost.

Walking in Burano


 

Malá, hezky vypadající karetní oddechovka, ve které budete sestavovat krásně barevné domy italského Burana a sbírat body pomocí set collection.

Zboduj město

Letošní karetní novinka od Mindok s překvapivě dobrým sólo módem (když jsem si hru pořizovala, vůbec jsem netušila, že je sólo součástí krabice). Hra sice navazuje na Zbodni salát (který sólo nemá), je ale rozhodně strategičtější a pro mě zábavnější. 

Víc, než Zbodni salát (se kterým má kromě grafiky stejné to, že karty jsou oboustranné a na každé straně je jiný typ karty), mi hra připomíná Splendor (práce se zdroji - jednorázové × trvalé z karet zde funguje na stejném principu).

V sólo hře budete pomocí dvou žetonů označujících řádek a sloupec a jejich souřadnic vybírat karty, které získá váš fiktivní protihráč. Ten za ně také dostane body a můžete ho tedy porazit (nebo on vás). Na výběr máte ze 3 úrovní obtížnosti - já zkusila rovnou prostřední a první partii jsem o 1 bod prohrála. Hra mě ale bavila natolik, že jsem dala hned ještě druhou partii a tu už vyhrála, přece jen vidíte předem, které karty bot odebere a když už víte, na co se zaměřit, dá se mu i lépe škodit. Příště zkusím vyšší obtížnost, tam už to nebude tak snadné.

Pozor, v českých pravidlech je chybně vysvětlený posun žetonů označujících kartu, kterou si má automa vzít. Opravená pravidla naleznete na stránkách vydavatele i na Zatrolených hrách. 

Kočičí klub 

Díky rozšíření Krabice pamlsků (které je už bohužel nedostupné) lze hrát tuto jednoduchou karetku i sólo proti automě.  Za mě vhodné pro chvíle, kdy chcete mít s sebou hru, kterou hrajete s dětmi a zároveň si můžete dát i partičku sólo, stejně jako například Port Royal s rozšířením, o němž jsem psala minule.

Skoventyr

 

Malá karetní hra, kterou je sice oficiálně možné hrát až ve 4 hráčích, v jádru je to nicméně čistá sólovka, kterou budete chtít hrát sami. Autorem je Morten Monrad Pedersen, zakladatel Automa Factory, společnosti, jež stojí za mými nejoblíbenějšími sólo módy vůbec (ke hrám jako je Na křídlech, Vinohrad, Včelín,...). Hra není v češtině.

Ve hře, která je zasazená do dánské mytologie, se budete v roli jezevce Vogtera (ducha lesa) snažit uniknout zlu ztělesněnému postavou zvanou Gamle Erik (jak byl v minulosti v Dánsku označován ďábel). Abyste vyhráli, musíte porazit všechny přisluhovače Gamle Erika dříve, než Vogtera dožene a chytí. K tomu vám budou pomáhat spojenci z karet. Ovšem, pokud budete chtít jejich pomoc využít, bude vás to vždy něco stát, a ne málo. V každém tahu můžete buď zahrát kartu spojence do lesa (kde se snažíte mít vždy určitý počet karet spojenců stejného druhu, abyste mohli porazit kartu přisluhovače), nebo kartu spojence odhodit a využít její jednorázový benefit, nebo si vzít kartu spojence z vyložených 3 karet do ruky (a zaplatit její cenu nějakým pro vás negativním efektem). Navíc vám snažení komplikují karty Gamle Erika zamíchané v balíčku karet spojenců. 

Hra na stole hezky vypadá. Za osobitými ilustracemi, jak jistě mnozí poznáte, stojí francouzský ilustrátor Vincent Dutrait. Nechybí ani dřevěné potištěné figurky Vogtera a Gamle Erika. 

Pocitem z hraní mi nejvíce připomíná Onirim. Pokud patříte mezi fanoušky Oniverse série, určitě doporučuji Skoventyr k vyzkoušení. Součástí krabičky jsou též dvě mini rozšíření, kterými si můžete hru obměnit a ztížit, pokud už by vám základní hra přišla příliš jednoduchá (mně teda přišla zatím náročná dostatečně, z pěti partií dvě velmi těsné výhry).

Traiblazers 

Hra, která by měla v češtině co nevidět vyjít od nového českého vydavatelství Old Dawg pod názvem Průzkumníci. Já jsem zkoušela standardní edici v angličtině a ta má zbytečně velikou krabici a komponenty pro hraní až v 8 hráčích opravdu pro sólo nevyužiji. Nicméně herně se mi moc líbila, obsahuje 3 různé sólo módy (v cestovní bude jeden základní sólo mód). Také v cestovní verzi nebudou dřevěné žetony zvířat, jsou sice krásné, ale dá se obejít bez nich. Rozšíření Zvířata jako takové by cestovní verze obsahovat měla. Jako jedinou nevýhodu vnímám, že karty mají absolutně nestandardní rozměr a tudíž nepůjdou obalit. Jinak je to zábavný mozkolam ne nepodobný "velko" sérii. 

Maximální Warp

Čistá sólovka se sci-fi tématikou využívající mechanismus bag-building, kterou u nás před Vánoci vydalo vydavatelství Tlama Games. Víc v mé recenzi tady

Stezky tukanů

Parádní jednodušší zakreslovačka od  Mindoku, ke které jsem se dostala až nedávno a moc se mi po prvních partiích líbí. Určitě mám v plánu ji přes léto zahrát víc a vyzkoušet i rozšíření.

Velkopark

Hra navazující na úspěšné Velkoměsto, která mě opravdu nadchla a baví mě víc než původní titul. Víc v recenzi tady.

Pátek

Moje nejnovější čistá sólovka, kterou jsem si nakonec zamilovala. Pokud máte rádi deck-building, určitě doporučuji. Hra vyšla nedávno od vydavatelství Tlama Games. Víc v recenzi zde.

Lorcana Illumineer´s Quest

Pokud vás mrzelo, že karetní TCG Lorcana nejde hrát sólo, už nemusí! Díky novému produktu Illumineer´s Quest: Deep Trouble z nejnovější sady Ursula´s Return se totiž můžete sami postavit zákeřné Uršule. Balení obsahuje dva předpřipravené hráčské balíčky a balíček Uršuly (automy), proti které budete hrát. Hra nabízí 4 úrovně obtížnosti, mně se zatím nepodařilo vyhrát ani na první, takže mám co přes léto trénovat. Na testování různých balíčků se zdá sólo mód výborný. Doufám, že se časem dočkáme i dalších protivníků.


Co máte v plánu hrát přes léto vy? Já určitě kromě snahy porazit Uršulu v Lorcaně chci vyzkoušet nové mapy ke Kartografům, rozšíření ke Stezkám tukanů a ráda bych se pustila do Gloomhaven: Buttons and Bugs. A když to vyjde, chtěla bych vyzkoušet French Quarter (další hru ze série roll-and-write her od Motor City Gameworks, ze které miluji jak Fleet: the Dice Game, tak Three Sisters.

Na závěr bych chtěla říct, že když to takhle vidím zrekapitulované, je úžasné, kolik skvělých malých her vhodných pro sólo hraní se dostalo v lokalizované podobě na český trh v uplynulých dvou letech. Nejenže se rozrostly řady čistě sólových her (a to dokonce velmi, vzhledem k tomu, že v době, kdy jsem psala minulý letní článek, měli jsme tu pouze Nebe v plamenech), ale dostaly se k nám poprvé skvělé mini hry od Button Shy Games (hned díky dvěma českým vydavatelům) a spousta zajímavých zakreslovacích her, které považuji na letní cestování též za ideální. Těším se, co přinese další rok, a vzhledem k délce tohoto článku slibuji, že se vynasnažím další sepsat hned napřesrok ;). 

Hezké prázdniny!

Komentáře